Új generációs élelmiszerek

Szerző: Variocom
2014. 11. 13., csütörtök

A mandulafa szubtrópusi növény. Legközelebbi rokona az őszibarack, távolabbi rokonai között üdvözölhetjük a szilvát és a kajszit.

Termése a világ összes olajos magvai közül az egyik legrégebbi és legismertebb. Két változatát ismerjük, az édes- és a keserűmandulát. Az édesmandulát mi magunk fogyaszthatjuk, nagy boldogan, míg a keserűmandula a gyógyszeriparnak szolgál alapanyagul.

Mindamellett, hogy magas a fehérje és az élelmi rost tartalma, a mandula jelentős mennyiségű káliumot, kálciumot, foszfort és magnéziumot tartalmaz. A nyomelemek közül jelentős a cink tartalma, sok vas és mangán is van benne. Természetes B1-, B2- és B6, P-vitamin, valamint E-vitamin forrás.

A mandulából készült liszt alacsonyabb szénhidrát- és kalóriatartalmú, mint a darált mandula, nagyobb mennyiségben tartalmaz fehérjét, ásványi anyagokat, rostokat és vitaminokat. Mivel a mandula nem tartalmaz glutént, így lisztje is teljes mértékben gluténmentes.

A mandulalisztet bátran használhatjuk kenyerek, sütemények sütéséhez, de felhasználásával akár krémeket is készíthetünk.

Tudj meg többet lisztjeinkről! Kattints ide!

(A kép forrása)

Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Címkék