Új generációs élelmiszerek

elkészítés: 1 óra

Kókuszcsók

Hozzávalók / kb. 36 darabhoz

  • 2 tojásfehérje
  • 0,5 bögre Xilit 100%
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 1 ek. rum
  • 3 bögre kókuszreszelék
  • 1 tk. őrölt vanília (vagy 1 rúd vanília pépje)

Elkészítés

  1. A tojásfehérjét a kézi robotgéppel kemény habbá verjük egy csipet sóval. Beleszitáljuk a xilitet, tovább verve a habot. Beledolgozzuk a keményítőt, a rumot és a vaníliapépet. Végül a kókuszreszeléket is beleforgatjuk, de már nem verjük tovább.
  2. A sütőt 180 °C-ra kapcsoljuk. Kibélelünk sütőpapírral egy nagy tepsit. Két evőkanál segítségével diónyi halmokat rakunk a tepsire. A sütőben kb. 15 percig sütjük, amíg az alja és a teteje szép aranybarna lesz. Hagyjuk teljesen ki hűlni.
  • Mártsuk meg a kókuszcsókok alját olvasztott csokoládéba és hagyjuk megszáradni.

Címkék
elkészítés: 20 perc

Kókuszos muffin

Hozzávalók / 12 darabhoz

  • 4 tojás
  • 3 ek. kókuszolaj
  • 6 dkg Xilit 100%
  • 0,5 tk. szódabikarbóna
  • 0,5 tk. őrölt vanília
  • 20 dkg friss ananász (tisztított súly)
  • 10 dkg kókuszliszt

Elkészítés

  1. A muffin sütőforma mélyedéseit kibéleljük muffin papírokkal. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
  2. A tojásokat fehéredésig keverjük, hozzáadjuk az olajat, a xilitet, a szódabikarbónát, az őrölt vaníliát (vagy 1 rúdnyi vaníliapépet).
  3. Az ananászt megtisztítjuk, húsát apróra vágjuk, felét a masszába keverjük. Rászitáljuk a kókuszlisztet, és összeforgatjuk.
  4. A formákba töltjük, a tetejére szórjuk a maradék ananászt, és a sütőben kb. 30 percig sütjük. Kissé kihűtjük, és tálaljuk.
  • Még finomabb, ha a tésztába reszelt zöld citrom héjat is szórunk.

Címkék
elkészítés: 30 perc

Narancsos habcsók

Hozzávalók / kb. 15 darabhoz

  • 1,5 dl kókusztej
  • 5 dkg Xilit 100%
  • 0,5 tk. őrölt vanília (vagy fél rúd vanília pépje)
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • 4 dkg vaj
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 3 dkg kókuszliszt
  • 1 tojás

Elkészítés

  1. A kókusztejet felmelegítjük a xilittel, hozzáadjuk a vaníliaőrleményt, a narancshéjat, a szódabikarbónát és a vajat. Addig kevergetjük, amíg a vaj elolvad.
  2. A masszába forgatjuk a kókuszreszeléket, a kókuszlisztet, alaposan összedolgozzuk. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a tojást is belekeverjük.
  3. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A masszát nagy csillagcsőrös habzsákba szedjük, és diónyi halmokat nyomunk belőle a tepsire. A sütőben 25-30 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
  • Narancshéj helyett citromhéjjal is készíthetjük.

Címkék
elkészítés: 30 perc

Pohárdesszert almával

Hozzávalók / 4 személyre

  • 30 dkg savanykás alma
  • 30 dkg körte
  • 2,5 dl almalé
  • 8 dkg Xilit 100%
  • 1 cs. vaníliás pudinpor
  • 1 rúd vanília
  • 25 dkg túró
  • 1 cs. habfix
  • 2 dl tejszín

Elkészítés

  1. Az almát és a körtét meghámozzuk, négybe vágjuk, kimagozzuk, a gyümölcshúst falatnyi darabokra vágjuk.
  2. Az almalevet felforraljuk 2 ek. xilittel, belekeverjük a gyümölcsöket, és lefedve kb. 5 percig főzzük. A pudingport simára keverjük 6 ek. vízzel, a gyümölcsökhöz öntjük, és még 1 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni.
  3. A vaníliarudat kettéhasítjuk, pépjét kikaparjuk. A túrót simára keverjük 3 ek. xilittel és a vaníliapéppel. A tejszínt keményé habbá verjük. A maradék xilitet elkeverjük a habfixszel, a tejszínhez adjuk, majd a túróba forgatjuk.
  4. A túrókrémet és a gyümölcsöket nagy (kb. 3 dl-es) poharakba rétegezzük. A tetejére krém kerüljön. Hidegen kínáljuk, mentalevéllel díszítjük.
  • Csak almával vagy csak körtével készítve is nagyon finom.
  • A megmaradt vaníliahüvelyt, szúrjuk porcukorba, másnapra készen van az igazi vaníliás cukor!

Címkék
elkészítés: 30 perc

Clafoutis cseresznyével vagy meggyel

Hozzávalók / 6 személyre

  • 50 dkg cseresznye vagy meggy
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1 rúd vanília
  • 3 tojás
  • 15 dkg xilit
  • 10 dkg kókuszliszt
  • 2 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • vaj és zsemlemorzsa a sütőformához
  • xilit a tálaláshoz

Elkészítés

  1. A cseresznyét vagy a meggyet megmossuk, kimagozzuk, összekeverjük a fahéjjal. A vaníliarudat kettévágjuk, pépjét kikaparjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A tojások sárgáját kikeverjük a xilittel, majd simára keverjük a kókuszliszttel, a tejjel, a tejszínnel. Beletesszük a kikapart vaníliapépet. A végén óvatosan fellazítjuk a habbá vert fehérjével.
  2. Kivajazunk 6 darab, egyenként kb. 2-2 dl-es porcelánformát, beszórjuk morzsával. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tálba öntjük a tésztát, rászórjuk a fahéjas gyümölcsöket. A sütőben 25-30 percig sütjük. A sütőből kivéve megszórjuk xilittel, és azonnal, forrón tálaljuk.
  • A clafoutis (ejtsd: klafuti) francia sütemény. Magyarul lepénynek vagy mini tortának nevezhetnénk. Eredetileg maggal együtt kerül bele a gyümölcs, mivel az is ad ízt, és így nem fő ki a gyümölcs leve.

Címkék
elkészítés: 30 perc

Meggyes pite

Hozzávalók / 30 szelethez

  • 75 dkg meggy
  • 15 dkg vaj
  • 30 dkg xilit
  • 1 rúd vanília pépje
  • 6 tojás
  • 1,25 dl tej
  • 45 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 0,5 dl pálinka

Elkészítés

  1. A meggyet megmossuk, kimagozzuk. Nagy, magas peremű tepsit kivajazunk, kilisztezünk. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
  2. A tésztához habosra keverjük a vajat a xilit felével, a vaníliapéppel, egy csipet sóval. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és a tejet. A tojásfehérjét a maradék xilittel habbá verjük, és felváltva a sütőporral elkevert liszttel a masszába forgatjuk. Végül a pálinkát is belekeverjük.
  3. A tepsibe simítjuk, egyenletesen rászórjuk a meggyet, és a sütőben kb. 50 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Szeletelve kínáljuk.
  • Csak akkor tudjuk szépen szeletelni, ha már kihűlt.

Címkék