Új generációs élelmiszerek

elkészítés: kb. 1 óra

Beignet, a francia fánk

Hozzávalók / kb. 50 darabhoz

  • 2 dl tej
  • 2 pohár kefír (300 g)
  • 4 dkg friss élesztő
  • 2 ek. cukor
  • 45 dkg liszt
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • kókuszolaj a sütéshez
  • rengeteg porcukor

Elkészítés

  1. A tejet felmelegítjük, elkeverjük a kefirrel. Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és kb. 10 perc alatt felfuttatjuk.
  2. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk az élesztős tejet, a szódabikarbónát, egy csipet sót, és alaposan összedolgozzuk. Letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett tésztalapra borítjuk, a tetejét is meglisztezzük (ne sajnáljuk a lisztet, mert a tészta nagyon ragad), és kb. 2 cm vastagra elnyújtjuk. Kb. 15 percig pihenni hagyjuk.
  4. A kókuszolajat felforrósítjuk. A tésztát éles késsel 3x4 cm-es lapokra vágjuk, és kis adagokban kisütjük a fánkokat. Többször átfordítjuk. Konyhai papírkendőre szedjük, lecsepegtetjük, és nagyon sok porcukorral megszórjuk.
  • Ne sajnáljuk róla a porcukrot!
  • Finom tejeskávéval kínáljuk!

Címkék
elkészítés: 40 perc

Brokkolifasírt

Hozzávalók / 4 személyre

  • 50 dkg brokkoli
  • 2 ek. szezámmag
  • 2 tojás
  • 1 ek. tökmag
  • 1 ek. napraforgómag
  • 1 csipet szerecsendió
  • kókuszolaj a sütéshez

Elkészítés

  1. A brokkolit megtisztítjuk, megmossuk, kis rózsáira szedjük, és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük, apróra összevagdaljuk vagy ledaráljuk.
  2. A szezámmagot serpenyőben, zsiradék nélkül világosra pirítjuk. Hozzáadjuk a brokkolipéphez. Beledolgozzuk a tojásokat, az összevagdalt magvakat, és kis golyókat formázunk belőle.
  3. Serpenyőben bőségesen kókuszolajat forrósítunk, a golyókat aranybarnára sütjük benne. Konyhai papírkendőre szedjük. Csicsókapürével köríthetjük.
  • Vigyázat, a szezámmagot ne égessük meg, mert keserű lesz.

Címkék
elkészítés: 45 perc

Karfiolkrokett

Hozzávalók / 4 személyre

  • 50 dkg karfiol
  • 0,5 dl kókusztej
  • 4 tojás
  • 2 ek. kókuszliszt
  • 1 ek. felaprított petrezselyem
  • kókuszolaj a sütéshez

Elkészítés

  1. A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, és kevés vízben roppanósan puhára pároljuk. Leszűrjük, hagyjuk kihűlni, majd kis darabokra vagdaljuk.
  2. A kókusztejet kikeverjük a tojásokkal, a karfiolhoz adjuk. Beleforgatjuk a kókuszlisztet, a petrezselymet, megsózzuk.
  3. Nagy serpenyőben ujjnyi vastagon kókuszolajat forrósítunk. A masszából vastagabb hüvelykujjnyi rudacskákat formázunk nedves kézzel, és a bő olajban aranybarnára sütjük.
  4. Konyhai papírkendőre szedjük, és lecsepegtetjük.
  • A masszából nemcsak kroketteket, hanem lepényeket is készíthetünk.

Címkék
elkészítés: 30 perc

Sörös fánklabdák

Hozzávalók / kb. 50 darabhoz

  • 2 tojás
  • 12,5 dkg Xilit 100% + a szóráshoz
  • 60 dkg liszt
  • 2 cs. sütőpor
  • 1 liter búzasör
  • kókuszolaj a sütéshez

Elkészítés

  1. A tojásokat habosra keverjük, kisebb adagokban beledolgozzuk a xilitet. A lisztet elvegyítjük a sütőporral, ez is a tésztába keverjük. Végül a sört is hozzáadjuk.
  2. Felforrósítjuk a kókuszolajat (180 °C-ra). A tésztából az olajba mártott kanállal folyókat szaggatunk ki, és az olajban aranybarnára sütjük (kb. 5-10 perc). Gyönyörűen megnőnek sütés közben. Konyhai papírkendőre szedjük, lecsepegtetjük. Megforgatjuk xilitebean, kihűtjük.
  • Lehet, hogy kicsivel több lisztet is felvesz.
  • A forró olajban villával forgassuk a fánkokat, de ne szúrjuk beléjük.

Címkék