Új generációs élelmiszerek

elkészítés: 20 perc

Banános muffin

Hozzávalók / 12 darabhoz

  • 40 dkg dió
  • 5 dkg mandulaliszt
  • 0,5 tk. őrölt vanília
  • 1 mk. szódabikarbóna
  • 4 ek. Xilit 100%
  • 3 tojás
  • 2 banán
  • muffin papírformák

Elkészítés

  1. A diót összekeverjük a mandulaliszttel, az őrölt vaníliával, a szódabikarbónával, a xilittel. Beledolgozzuk a tojásokat, kb. 1 dl vizet.
  2. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A muffin sütőforma mélyedéseibe muffin papaírt teszünk, és szétosztjuk bennük a tésztát.
  3. A banánt meghámozzuk, 2 cm vastag karikákra vágjuk. Mindegyik muffin tetejére egy-egy banánkarikát teszünk. A sütőben kb. 20 percig sütjük. Kissé kihűtve tálaljuk.
  • Ha nem szeretnénk muffin papírformára költeni, kenjük ki a formákat kókuszolajjal.

Címkék
elkészítés: 1 óra

Csokis tortácskák

Hozzávalók / 4 darabhoz

  • 15 dkg kókuszliszt
  • 3 dkg kakaó
  • 11 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 3 dkg cukor
  • 3 dl kókusztej
  • 2,5 dkg keményítő
  • 7 dkg kókuszreszelék
  • 5 dkg barna cukor
  • 2 cl kókuszlikőr

Elkészítés

  1. A tésztához összedolgozzuk a lisztet, a kakaót, vajat, a tojást, a cukrot. Cipóvá gyúrjuk, fóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
  2. A keményítőt elkeverjük 6 ek. kókusztejjel, a maradék kókusztejet felforraljuk a kókuszreszelékkel, a cukorral, majd hozzáadjuk a keményítőt, és sűrűre főzzük. Végül a likőrt is belekeverjük. Hagyjuk hűlni.
  3. Négy, kb. 12 cm átmérőjű porcelánformát kivajazunk, kilisztezünk. A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. A tésztát négy darabra osztjuk, és kibéleljük vele a formákat úgy, hogy az oldalára is jusson. Sütőpapírt fektetünk rájuk, nehezéknek szárazbabot vagy rizst szórunk rá, és a sütőben kb. 10 percig sütjük. A papírt a nehezékkel együtt leemeljük, és a tortácskákat további 15 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
  4. A krémet a tortákba töltjük, megszórjuk kókuszre szelékkel, és hidegen tálaljuk.
  • A krémre készíthetünk csokoládé öntetet is, amit ráfolyatunk a tortákra.

Címkék
elkészítés: 40 perc

Csörögefánk

Hozzávalók / kb. 30 darabhoz

  • 25 dkg kókuszliszt
  • 2 tojás
  • 3 dkg Xilit 100%
  • 3 dkg lágy vaj
  • 4 ek. pálinka
  • olaj a sütéshez

Elkészítés

  1. A tésztához összegyúrjuk a kókuszlisztet a tojásokkal, a xilittel, a vajjal, a pálinkával, és 1 órát pihentetjük.
  2. A tésztát vékonyra kinyújtjuk, és derelyevágóval kb. 4 x 10 cm-es téglalapokra vágjuk. Közepükbe két-két lyukat metszünk. A tészta egyik sarkát áthúzhatjuk a lyukon, de enélkül is finom.
  3. Az olajat felforrósítjuk, és a tésztadarabokat 1-2 perc alatt világosra sütjük benne. Konyhai papírkendőre szedjük, és porcukorral megszórva tálaljuk.
  • Kínáljunk hozzá csokoládészószt, amibe mártogathatjuk a fánkokat.
  • A csokoládészószhoz 3 dl vízbe tördelünk 10 dkg étcsokoládét, hozzáadunk 20 dkg xilitet, és kevergetve felolvasztjuk. Elkeverünk 2 púpozott ek. kakaóport fél dl vízzel, habverővel az olvadt csokihoz adjuk, és lassú tűzön 5-10 perc alatt sűrűre főzzük.

Címkék
elkészítés: 20 perc

Mandulás piskóta

Hozzávalók / 12 szelethez

  • 4 tojás
  • 5 dkg Xilit 100%
  • 4 dkg lágy kókuszolaj + a formához
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • 1 citrom reszelt héja
  • 0,5 tk. őrölt vanília
  • 10 dkg mandulaliszt

Elkészítés

  1. Kikenünk egy kb. 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kókuszolajjal. A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.
  2. A tojások sárgáját krémesre keverjük a xilittel, több részletben hozzáadjuk a lágy kókuszolajat, alaposan eldolgozzuk. Belekeverjük a szódabikarbónát, a citromhéjat, a vaníliát, és kanalanként felválta a mandulalisztet és a fehérjehabot. Ne törjük nagyon össze a habot, ekkor már fakanállal dolgozzunk.
  3. A masszát a formába simítjuk, és a sütőben kb. 20 percig sütjük. Rácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni.
  • Készíthetünk hozzá kókuszkrémet.
  • A kókuszkrémhez áztassunk vízbe 1,5 dkg zselatinport, majd olvasszuk fel. Adjuk 4 dl kókusztejhez, 5 dkg xilittel együtt, és kevergetve főzzük össze. Kevergetve hagyjuk hűlni, amikor sűrűsödni kezd (puding állagú lesz), kenjük a piskótára.

Címkék
elkészítés: 20 perc

Áfonyás muffin

Hozzávalók / 12 darabhoz

  • 15 dkg áfonya
  • 25 dkg mandulaliszt
  • 2 tk. sütőpor
  • 6 dkg darált mandula
  • 2 tojás
  • 15 dkg xilit 100%
  • 12,5 dkg lágy vaj
  • 2,5 dl kefir

Elkészítés

  1. Az áfonyát megmossuk, leszárítjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, egy csipet sóval, a mandula felével. A tojásokat a xilittel, a lágy vajjal és a kefirrel habosra keverjük. Beledolgozzuk a lisztkeveréket. Beleforgatjuk az áfonyát.
  2. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A muffin sütőforma mélyedéseibe muffinpapírokat rakosgatunk, és szétosztjuk bennük a tésztát. A tetejét megszórjuk a maradék mandulával, és a sütőben kb. 25 percig sütjük. 10 percig a formában pihentetjük, majd kiszedjük, hagyjuk kihűlni.
  • Ha nincs muffinpapírunk, béleljük ki a formát egyszerűen kisebb darabokra vágott sütőpapírral.

Címkék
elkészítés: 25 perc

Almás kuglóf

Hozzávalók / 4 személyre

  • 10 dkg mazsola
  • 2 savanykás alma (30 dkg)
  • 25 dkg kókuszliszt
  • fél csomag sütőpor
  • 1 mk. fahéj
  • 12,5 dkg vaj + a formához
  • 12,5 dkg eritritol
  • 4 tojás
  • 3 ek. almalé
  • 5 dkg eritritol
  • 5 ek. almalé

Elkészítés

  1. A mazsolát megmossuk, lecsepegtetjük. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, húsát kis kockákra vágjuk. A kókuszlisztet elkeverjük a sütőporral és a fahéjjal.
  2. A lágy vajat habosra keverjük az eritritollal és egy csipet sóval. Beledolgozzuk a tojásokat. Hozzáadjuk a lisztet, és annyi almalevet, hogy jól keverhető masszát kapjunk. Végül az almát és a mazsolát is belekeverjük.
  3. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Kivajazunk egy kb. 16 cm átmérőjű kuglófformát, beletöltjük a masszát, és a sütő alsó rácsán kb. 1 órát sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, tálra borítjuk.
  4. A mázhoz az eritritolt simára keverjük az almalével, és a kuglófra csorgatjuk. A máz jó sűrű legyen, különben lefolyik a kuglófról.

Címkék
elkészítés: 45 perc

Linzi torta

Hozzávalók / 12 szelethez

  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg xilit
  • 20 dkg liszt
  • 3 tojássárgája
  • 20 dkg mandulaliszt
  • 1 tk. fahéj
  • fél citrom reszelt héja
  • 30 dkg erdei gyümölcsös lekvár xilittel
  • 1 tojássárgája a kenéshez

Elkészítés

  1. A vajat a xilittel kézi robotgéppel nagyon habosra keverjük. Hozzáadjuk a liszteket, egymás után a tojássárgákat, és alaposan összedolgozzuk. Végül beledolgozzuk a fahéjat, a citromhéjat és egy csipet sót. Cipóvá formázzuk, fél órára a hűtőbe tesszük.
  2. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A cakkos szélű tortaformát (vagy egyszerűen a kapcsos tortaformát) alaposan kivajazzuk, kilisztezzük. A tészta kétharmadát nagy körlappányújtjuk, a formába nyomkodjuk úgy, hogy pereme is legyen. A lekvárt a tésztára kenjük.
  3. A maradék tésztát lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, és derelyevágóval vékony csíkokat vágunk ki belőle. A csíkokat rácsosan a tésztára fektetjük, és megkenjük tojássárgájával. A sütőben kb. 40 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, csak ezután szeleteljük.
  • A torta tetejét sütés előtt szórjuk meg 2-3 evőkanál mandulaforgáccsal.

Címkék
elkészítés: 30 perc

Meggyes pitetorta

Hozzávalók / 12 szelethez

  • 60 dkg meggy
  • 4 tojás
  • 12,5 dkg xilit
  • 1 rúd vanília
  • 1,25 dl kókuszolaj
  • 1 csipet reszelt citromhéj
  • 25 dkg kókuszliszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 2 ek. xilit a szóráshoz

Elkészítés

  1. A meggyet megmossuk, kimagozzuk. A tésztához a tojást habosra keverjük a xilittel, a vaníliarúd kikapart pépjével, a megolvasztott kókuszolajjal, a citromhéjjal és egy csipet sóval. A kókuszlisztet elvegyítjük a sütőporral, beledolgozzuk a masszába.
  2. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A kapcsos tortaformát kiolajozzuk, beleöntjük a tésztát. A tetejére szórjuk a meggyet, és a sütőben kb. 45 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
  3. Tálalás előtt bőségesen megszórjuk még xilittel. Szeletelve kínáljuk.
  • Cakkos szélű pitetorta formában is süthetjük. Szórjuk meg a tetejét sütés előtt mandulaforgáccsal.

Címkék