Új generációs élelmiszerek

elkészítés: 20 perc

Banános muffin

Hozzávalók / 12 darabhoz

  • 40 dkg dió
  • 5 dkg mandulaliszt
  • 0,5 tk. őrölt vanília
  • 1 mk. szódabikarbóna
  • 4 ek. Xilit 100%
  • 3 tojás
  • 2 banán
  • muffin papírformák

Elkészítés

  1. A diót összekeverjük a mandulaliszttel, az őrölt vaníliával, a szódabikarbónával, a xilittel. Beledolgozzuk a tojásokat, kb. 1 dl vizet.
  2. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A muffin sütőforma mélyedéseibe muffin papaírt teszünk, és szétosztjuk bennük a tésztát.
  3. A banánt meghámozzuk, 2 cm vastag karikákra vágjuk. Mindegyik muffin tetejére egy-egy banánkarikát teszünk. A sütőben kb. 20 percig sütjük. Kissé kihűtve tálaljuk.
  • Ha nem szeretnénk muffin papírformára költeni, kenjük ki a formákat kókuszolajjal.

Címkék
elkészítés: kb. 1 óra

Beignet, a francia fánk

Hozzávalók / kb. 50 darabhoz

  • 2 dl tej
  • 2 pohár kefír (300 g)
  • 4 dkg friss élesztő
  • 2 ek. cukor
  • 45 dkg liszt
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • kókuszolaj a sütéshez
  • rengeteg porcukor

Elkészítés

  1. A tejet felmelegítjük, elkeverjük a kefirrel. Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és kb. 10 perc alatt felfuttatjuk.
  2. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk az élesztős tejet, a szódabikarbónát, egy csipet sót, és alaposan összedolgozzuk. Letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett tésztalapra borítjuk, a tetejét is meglisztezzük (ne sajnáljuk a lisztet, mert a tészta nagyon ragad), és kb. 2 cm vastagra elnyújtjuk. Kb. 15 percig pihenni hagyjuk.
  4. A kókuszolajat felforrósítjuk. A tésztát éles késsel 3x4 cm-es lapokra vágjuk, és kis adagokban kisütjük a fánkokat. Többször átfordítjuk. Konyhai papírkendőre szedjük, lecsepegtetjük, és nagyon sok porcukorral megszórjuk.
  • Ne sajnáljuk róla a porcukrot!
  • Finom tejeskávéval kínáljuk!

Címkék
elkészítés: 45 perc

Cseresznyés csokoládéhab

Hozzávalók / 4 személyre

  • 25 dkg cseresznye
  • 1 rúd vanília
  • 1 csipet kardamom
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 3 dl krémes natúr joghurt
  • 5 dkg xilit
  • 1 lap zselatin
  • 2 tk. Cikorina Gold (cikória kávépor)
  • 2 ek. kávélikőr
  • 1 dl tejszín

Elkészítés

  1. A cseresznyét/meggyet megmossuk, kimagozzuk, kissé összevagdaljuk. A vaníliarudat kettéhasítjuk, pépjét kikaparjuk, összekeverjük a cseresznyével, a kardamommal, 4 ek. vízzel, és egyet forralunk rajta. Hűlni hagyjuk.
  2. A csokoládét összetördeljük, és vízfürdőben felolvasztjuk. Összekeverjük a joghurttal, a xilittel, és hagyjuk kihűlni.
  3. A zselatint vízbe áztatjuk. A Cikorinát elkeverjük 2 ek. vízzel, a kávélikőrrel, és felmelegítjük. A zselatint kinyomkodjuk, és feloldjuk a kávés lében. A csokikrémbe dolgozzuk. A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan ezt is a csokikrémbe forgatjuk.
  4. Négy pohár vagy kehely aljára szétosztjuk a cseresznye felét, rákanalazzuk a krémet, és a tetejére halmozzuk a maradék cseresznyét. Legalább 2 órára hidegre tesszük.

Címkék
elkészítés: 20 perc

Csokoládés szuflé

Hozzávalók / 4 adaghoz

  • 7 dkg étcsokoládé
  • 3 tojás
  • 2 ek. kókusztej
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1 csipet őrölt vanília
  • 2 tk. mandulaliszt
  • 6 ek. rizsszirup

Elkészítés

  1. A szufléformákat kikenjük kókuszolajjal. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A csokoládét apró darabokra tördeljük, és vízgőz fölött megolvasztjuk.
  2. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját habosra keverjük a kókusztejjel, a rizssziruppal, hozzáadjuk a fahéjat, a vaníliát és a mandulalisztet. Beledolgozzuk az olvasztott csokoládét, és végül beleforgatjuk a fehérjehabot. A formákba kanalazzuk, és kb. 20 percig sütjük. Azonnal tálaljuk, különben összeesik.
  • Friss gyümölcsöt adhatunk mellé.
  • Vigyázat, a tojásfehérjéből vert habot ne törjük össze, mert a szuflé nem lesz könnyed.

Címkék
elkészítés: 45 perc

Diós tésztacsónakok

Hozzávalók / 4 személyre

  • 1 csomag (fagyasztott) leveles tészta
  • 2 körte
  • 2 ek. baracklekvár Xilittel + a kenéshez
  • 5 dkg őrölt dió
  • 2 ek. Xilit 100%
  • 2 ek. rum
  • 1 tojás

Elkészítés

  1. A leveles tésztát hagyjuk kiolvadni. A körtéket meghámozzuk, négybe vágjuk, magházukat kiemeljük. A cikkeket további vékony szeletekre vágjuk.
  2. A lekvárhoz adjuk a diót, a fahéjat, a xilitet, a rumot, akkor jó, ha sűrű masszát kapunk.
  3. A tésztát vastagabbra nyújtjuk, és 8-10 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki belőle. A közepüket megkenjük a diós masszával, és kirakjuk a körteszeletekkel.
  4. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A körtéket megkenjük lekvárral, a tésztaszéleket pedig a felvert tojással. A sütőben készre sütjük.
  • Almával is készíthetjük.
  • Szórjuk meg sajttal, szezámmaggal, és süssük meg! Kitűnő sörkorcsolya.

Címkék
elkészítés: 1 óra

Kókuszcsók

Hozzávalók / kb. 36 darabhoz

  • 2 tojásfehérje
  • 0,5 bögre Xilit 100%
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 1 ek. rum
  • 3 bögre kókuszreszelék
  • 1 tk. őrölt vanília (vagy 1 rúd vanília pépje)

Elkészítés

  1. A tojásfehérjét a kézi robotgéppel kemény habbá verjük egy csipet sóval. Beleszitáljuk a xilitet, tovább verve a habot. Beledolgozzuk a keményítőt, a rumot és a vaníliapépet. Végül a kókuszreszeléket is beleforgatjuk, de már nem verjük tovább.
  2. A sütőt 180 °C-ra kapcsoljuk. Kibélelünk sütőpapírral egy nagy tepsit. Két evőkanál segítségével diónyi halmokat rakunk a tepsire. A sütőben kb. 15 percig sütjük, amíg az alja és a teteje szép aranybarna lesz. Hagyjuk teljesen ki hűlni.
  • Mártsuk meg a kókuszcsókok alját olvasztott csokoládéba és hagyjuk megszáradni.

Címkék
elkészítés: 40 perc

Brokkolifasírt

Hozzávalók / 4 személyre

  • 50 dkg brokkoli
  • 2 ek. szezámmag
  • 2 tojás
  • 1 ek. tökmag
  • 1 ek. napraforgómag
  • 1 csipet szerecsendió
  • kókuszolaj a sütéshez

Elkészítés

  1. A brokkolit megtisztítjuk, megmossuk, kis rózsáira szedjük, és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük, apróra összevagdaljuk vagy ledaráljuk.
  2. A szezámmagot serpenyőben, zsiradék nélkül világosra pirítjuk. Hozzáadjuk a brokkolipéphez. Beledolgozzuk a tojásokat, az összevagdalt magvakat, és kis golyókat formázunk belőle.
  3. Serpenyőben bőségesen kókuszolajat forrósítunk, a golyókat aranybarnára sütjük benne. Konyhai papírkendőre szedjük. Csicsókapürével köríthetjük.
  • Vigyázat, a szezámmagot ne égessük meg, mert keserű lesz.

Címkék
elkészítés: 1 óra

Csokis tortácskák

Hozzávalók / 4 darabhoz

  • 15 dkg kókuszliszt
  • 3 dkg kakaó
  • 11 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 3 dkg cukor
  • 3 dl kókusztej
  • 2,5 dkg keményítő
  • 7 dkg kókuszreszelék
  • 5 dkg barna cukor
  • 2 cl kókuszlikőr

Elkészítés

  1. A tésztához összedolgozzuk a lisztet, a kakaót, vajat, a tojást, a cukrot. Cipóvá gyúrjuk, fóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
  2. A keményítőt elkeverjük 6 ek. kókusztejjel, a maradék kókusztejet felforraljuk a kókuszreszelékkel, a cukorral, majd hozzáadjuk a keményítőt, és sűrűre főzzük. Végül a likőrt is belekeverjük. Hagyjuk hűlni.
  3. Négy, kb. 12 cm átmérőjű porcelánformát kivajazunk, kilisztezünk. A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. A tésztát négy darabra osztjuk, és kibéleljük vele a formákat úgy, hogy az oldalára is jusson. Sütőpapírt fektetünk rájuk, nehezéknek szárazbabot vagy rizst szórunk rá, és a sütőben kb. 10 percig sütjük. A papírt a nehezékkel együtt leemeljük, és a tortácskákat további 15 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
  4. A krémet a tortákba töltjük, megszórjuk kókuszre szelékkel, és hidegen tálaljuk.
  • A krémre készíthetünk csokoládé öntetet is, amit ráfolyatunk a tortákra.

Címkék
elkészítés: 45 perc

Fehér kókuszgolyó

Hozzávalók / 25 darabhoz

  • 2 dl tej
  • 20 dkg kókuszreszelék
  • 15 dkg vaj
  • 6 dkg Xilit 100%
  • 1 tubus cukrozott sűrített tej
  • 25 szem hámozott mandula

Elkészítés

  1. A tejet felforraljuk, beleszórunk 16 dkg kókuszreszeléket, majd félretesszük kihűlni.
  2. Habosra keverjük a vajat a Xilittel, beledolgozzuk a sűrített tejet és a kihűlt, kicsit kinyomkodott kókuszreszeléket. Jól elkeverjük. Hűtőbe tesszük, hogy a vaj megszilárduljon.
  3. Amikor már formázható, 25 kis golyót készítünk, mindegyik közepébe egy-egy szem mandulát teszünk, majd megforgatjuk a maradék kókuszreszelékben. Hűtőben tároljuk a kínálásig.
  • Rakosgassuk mignonpapírokba a golyókat. Szép dobozban nagyon kedves ajándék is lehet.

Címkék
elkészítés: 30 perc

Kirakott almatorta

Hozzávalók / 12 szelethez

  • 20 dkg kókuszliszt
  • 15 dkg vaj
  • 6 alma
  • 1 ek. citromlé
  • 2 tojás sárgája
  • 5 dkg Xilit 100%
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 mk. őrölt fahéj
  • 2 ek. erdei gyümölcs lekvár xillittel

Elkészítés

  1. A kapcsos tortaformát (26 cm étmérőjű) kivajazzuk, hidegre tesszük. A kókuszlisztet egy csipet sóval elkeverjük, hozzáadjuk kisebb darabokban a vajat, 4-5 ek. hideg vizet és összegyúrjuk. Lisztezett deszkán kb. 30 cm átmérőjű körré nyújtjuk, és kibéleljük vele a formát (az oldalát is). Hidegre tesszük.
  2. Az almát meghámozzuk, négybe vágjuk, magházát kiemeljük. A negyedeket további három cikkre vágjuk, összekeverjük a citromlével.
  3. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tojássárgákat simára keverjük a xilittel, a tejföllel, a fahéjjal, és a krémet a tésztára simítjuk. Cserépszerűen kirakjuk az almákkal, és a sütőben kb. 20 percig sütjük.
  4. A lekvárt megmelegítjük, megkenjük vele az almákat. Visszatesszük a sütőbe, és még 10 percig sütjük. Kissé hűlni hagyjuk, majd kiemeljük a formából, és teljesen kihűtjük.
  • Tálaláskor hintsük meg fahéjas porcukorral.
  • Vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal kínáljuk.

Címkék
elkészítés: 20 perc

Kókuszos muffin

Hozzávalók / 12 darabhoz

  • 4 tojás
  • 3 ek. kókuszolaj
  • 6 dkg Xilit 100%
  • 0,5 tk. szódabikarbóna
  • 0,5 tk. őrölt vanília
  • 20 dkg friss ananász (tisztított súly)
  • 10 dkg kókuszliszt

Elkészítés

  1. A muffin sütőforma mélyedéseit kibéleljük muffin papírokkal. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
  2. A tojásokat fehéredésig keverjük, hozzáadjuk az olajat, a xilitet, a szódabikarbónát, az őrölt vaníliát (vagy 1 rúdnyi vaníliapépet).
  3. Az ananászt megtisztítjuk, húsát apróra vágjuk, felét a masszába keverjük. Rászitáljuk a kókuszlisztet, és összeforgatjuk.
  4. A formákba töltjük, a tetejére szórjuk a maradék ananászt, és a sütőben kb. 30 percig sütjük. Kissé kihűtjük, és tálaljuk.
  • Még finomabb, ha a tésztába reszelt zöld citrom héjat is szórunk.

Címkék
elkészítés: 35 perc

Tiramisu torta

Hozzávalók / 4 személyre

  • 1 tojás
  • 3 ek. xilit
  • 1 rúd vanília
  • 12,5 dkg mascarpone
  • 4 ek. mandulalikőr
  • 2 ek. Cikorina Gold
  • 18-20 db babapiskóta
  • 1 ek. kakaópor
  • apró marcipándíszek

Elkészítés

  1. A krémhez a tojást kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját simára keverjük a xilittel, a vaníliarúd kikapart pépjével, majd beledolgozzuk a mascarponét és 1 ek. mandulalikőrt. Végül a tojáshabot is beleforgatjuk.
  2. Kiválasztunk egy kisebb, lapos aljú tálkát, aminek kb. 2 cm magas pereme is van. Vagy kb. 12 cm átmérőjű peremet készítünk alufóliából, amit tálcára állítunk.
  3. A Cikorina Goldot elkeverjük 2 dl vízzel, a likőrrel, megmártunk benne két babapiskótát, és a tál aljának közepére fektetjük (ne érjen a széléhez). A tálba simítjuk a krém egynegyedét. A babapiskótákat szépen körben, a tál peremét követve a krémbe állítjuk.
  4. Újabb két babapiskótát megmártunk a kávéban, a tort a közepébe tesszük, és rásimítjuk a maradék krém felét. Még egy réteg babapiskóta következik, és végül a maradék krém.
  5. A torta tetejét megszórjuk kakaóporral és marcipánpillangókkal vagy szívecskékkel. Legalább két órára a hűtőbe tesszük. Szép szalaggal átköthetjük a tortánkat.
  • Érdemes két adagot készíteni belőle, mert nemcsak látványos, hanem nagyon finom.

Címkék
elkészítés: 40 perc

Csörögefánk

Hozzávalók / kb. 30 darabhoz

  • 25 dkg kókuszliszt
  • 2 tojás
  • 3 dkg Xilit 100%
  • 3 dkg lágy vaj
  • 4 ek. pálinka
  • olaj a sütéshez

Elkészítés

  1. A tésztához összegyúrjuk a kókuszlisztet a tojásokkal, a xilittel, a vajjal, a pálinkával, és 1 órát pihentetjük.
  2. A tésztát vékonyra kinyújtjuk, és derelyevágóval kb. 4 x 10 cm-es téglalapokra vágjuk. Közepükbe két-két lyukat metszünk. A tészta egyik sarkát áthúzhatjuk a lyukon, de enélkül is finom.
  3. Az olajat felforrósítjuk, és a tésztadarabokat 1-2 perc alatt világosra sütjük benne. Konyhai papírkendőre szedjük, és porcukorral megszórva tálaljuk.
  • Kínáljunk hozzá csokoládészószt, amibe mártogathatjuk a fánkokat.
  • A csokoládészószhoz 3 dl vízbe tördelünk 10 dkg étcsokoládét, hozzáadunk 20 dkg xilitet, és kevergetve felolvasztjuk. Elkeverünk 2 púpozott ek. kakaóport fél dl vízzel, habverővel az olvadt csokihoz adjuk, és lassú tűzön 5-10 perc alatt sűrűre főzzük.

Címkék
elkészítés: 45 perc

Fordított almatorta

Hozzávalók / 12 szelethez

  • 2-3 savanykás alma
  • 8 dkg vaj
  • 2 tojás
  • fél citrom
  • 8 dkg kókuszliszt
  • 10 dkg étkezési keményítő
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 4 ek. tej
  • vaj a forma kikenéséhez
  • 15 dkg Ezerédes Eritriol édesítőszer

Elkészítés

  1. A kapcsos tortaforma (26 cm átmérőjű) alját kibéleljük alufóliával, megkenjük vajjal. Az almát meghámozzuk, magházkiszúróval kifúrjuk a magjait, majd az almát keresztben fél cm vékony szeletekre vágjuk. Az egyforma, szép szeleteket a forma aljára rakosgatjuk.
  2. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A lágy vajat krémesre keverjük, hozzáadjuk az édesítőszert, a tojásokat, a citrom levét és reszelt héját. A kókuszlisztet elvegyítjük a keményítővel, a sütőporral, és a tejjel felváltva a tojásos masszáb a dolgozzuk. A tésztát az almára öntjük, és a sütőben kb. 45 percig sütjük.
  3. Sütés után a tortát 10 percig a formában pihentetjük, majd rácsra borítjuk. Lehúzzuk róla a fóliát, és hagyjuk teljesen kihűlni.
  • Sütés után ne hagyjuk 10 percnél tovább a formában, mert nem tudjuk szépen kiborítani a tortát. Körtével, szilvával is készíthetjük.

Címkék
elkészítés: 45 perc

Karfiolkrokett

Hozzávalók / 4 személyre

  • 50 dkg karfiol
  • 0,5 dl kókusztej
  • 4 tojás
  • 2 ek. kókuszliszt
  • 1 ek. felaprított petrezselyem
  • kókuszolaj a sütéshez

Elkészítés

  1. A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, és kevés vízben roppanósan puhára pároljuk. Leszűrjük, hagyjuk kihűlni, majd kis darabokra vagdaljuk.
  2. A kókusztejet kikeverjük a tojásokkal, a karfiolhoz adjuk. Beleforgatjuk a kókuszlisztet, a petrezselymet, megsózzuk.
  3. Nagy serpenyőben ujjnyi vastagon kókuszolajat forrósítunk. A masszából vastagabb hüvelykujjnyi rudacskákat formázunk nedves kézzel, és a bő olajban aranybarnára sütjük.
  4. Konyhai papírkendőre szedjük, és lecsepegtetjük.
  • A masszából nemcsak kroketteket, hanem lepényeket is készíthetünk.

Címkék
elkészítés: 35 perc

Kókuszgolyó meggyel

Hozzávalók / kb. 15 darabhoz

  • 50 dkg darált háztartási keksz
  • 2 ek. kakaópor
  • 3 ek. Xilit 100%
  • 15 dkg baracklekvár xilittel
  • 1-2 dl meggy- vagy baracklé

Elkészítés

  1. A darált kekszet összekeverjük a kakaóporral, a xilittel, a lekvárral és annyi gyümölcslével, hogy jól összeálljon a tészta, de ne legyen túl híg.
  2. Az elkészült tésztából nedves kézzel kis golyókat készítünk, közepükbe egy-egy szem meggyet rejtünk. Mindegyiket meghempergetünk a kókuszreszelékben.
  • Ha nem gyerekeknek készül, megbolondíthatjuk egy kis rummal vagy narancslikőrrel.

Címkék
elkészítés: 30 perc

Narancsos habcsók

Hozzávalók / kb. 15 darabhoz

  • 1,5 dl kókusztej
  • 5 dkg Xilit 100%
  • 0,5 tk. őrölt vanília (vagy fél rúd vanília pépje)
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • 4 dkg vaj
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 3 dkg kókuszliszt
  • 1 tojás

Elkészítés

  1. A kókusztejet felmelegítjük a xilittel, hozzáadjuk a vaníliaőrleményt, a narancshéjat, a szódabikarbónát és a vajat. Addig kevergetjük, amíg a vaj elolvad.
  2. A masszába forgatjuk a kókuszreszeléket, a kókuszlisztet, alaposan összedolgozzuk. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a tojást is belekeverjük.
  3. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A masszát nagy csillagcsőrös habzsákba szedjük, és diónyi halmokat nyomunk belőle a tepsire. A sütőben 25-30 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
  • Narancshéj helyett citromhéjjal is készíthetjük.

Címkék
elkészítés: 50 perc

Mandulás makaron

Hozzávalók / kb. 20 darabhoz

  • 3 tojásfehérje
  • 20 dkg Xilit 100%
  • 12,5 dkg mandulaliszt
  • 10 dkg szilvalekvár xillittel

Elkészítés

  1. Kemény habbá verjük a tojásfehérjét, közben fokozatosan beleszórjuk a xilitet. Addig verjük, amíg a hab fényes lesz. Rászitáljuk a mandulalisztet, habzsákba szedjük. Sütőpapírral bélelt tepsire kb. 2 cm átmérőjű köröket nyomunk, és szobahőmérsékleten 30 percig pihentetjük.
  2. A sütőt 170°C-ra előmelegítjük, majd kb. 15 percig sütjük a makaronokat.
  3. A lekvárt kissé megmelegítjük, két-két makaront összeragasztunk vele. Hagyjuk megszáradni.

Címkék
elkészítés: 20 perc

Mandulás piskóta

Hozzávalók / 12 szelethez

  • 4 tojás
  • 5 dkg Xilit 100%
  • 4 dkg lágy kókuszolaj + a formához
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • 1 citrom reszelt héja
  • 0,5 tk. őrölt vanília
  • 10 dkg mandulaliszt

Elkészítés

  1. Kikenünk egy kb. 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kókuszolajjal. A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.
  2. A tojások sárgáját krémesre keverjük a xilittel, több részletben hozzáadjuk a lágy kókuszolajat, alaposan eldolgozzuk. Belekeverjük a szódabikarbónát, a citromhéjat, a vaníliát, és kanalanként felválta a mandulalisztet és a fehérjehabot. Ne törjük nagyon össze a habot, ekkor már fakanállal dolgozzunk.
  3. A masszát a formába simítjuk, és a sütőben kb. 20 percig sütjük. Rácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni.
  • Készíthetünk hozzá kókuszkrémet.
  • A kókuszkrémhez áztassunk vízbe 1,5 dkg zselatinport, majd olvasszuk fel. Adjuk 4 dl kókusztejhez, 5 dkg xilittel együtt, és kevergetve főzzük össze. Kevergetve hagyjuk hűlni, amikor sűrűsödni kezd (puding állagú lesz), kenjük a piskótára.

Címkék
elkészítés: 30 perc

Pohárdesszert almával

Hozzávalók / 4 személyre

  • 30 dkg savanykás alma
  • 30 dkg körte
  • 2,5 dl almalé
  • 8 dkg Xilit 100%
  • 1 cs. vaníliás pudinpor
  • 1 rúd vanília
  • 25 dkg túró
  • 1 cs. habfix
  • 2 dl tejszín

Elkészítés

  1. Az almát és a körtét meghámozzuk, négybe vágjuk, kimagozzuk, a gyümölcshúst falatnyi darabokra vágjuk.
  2. Az almalevet felforraljuk 2 ek. xilittel, belekeverjük a gyümölcsöket, és lefedve kb. 5 percig főzzük. A pudingport simára keverjük 6 ek. vízzel, a gyümölcsökhöz öntjük, és még 1 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni.
  3. A vaníliarudat kettéhasítjuk, pépjét kikaparjuk. A túrót simára keverjük 3 ek. xilittel és a vaníliapéppel. A tejszínt keményé habbá verjük. A maradék xilitet elkeverjük a habfixszel, a tejszínhez adjuk, majd a túróba forgatjuk.
  4. A túrókrémet és a gyümölcsöket nagy (kb. 3 dl-es) poharakba rétegezzük. A tetejére krém kerüljön. Hidegen kínáljuk, mentalevéllel díszítjük.
  • Csak almával vagy csak körtével készítve is nagyon finom.
  • A megmaradt vaníliahüvelyt, szúrjuk porcukorba, másnapra készen van az igazi vaníliás cukor!

Címkék
elkészítés: 30 perc

Sörös fánklabdák

Hozzávalók / kb. 50 darabhoz

  • 2 tojás
  • 12,5 dkg Xilit 100% + a szóráshoz
  • 60 dkg liszt
  • 2 cs. sütőpor
  • 1 liter búzasör
  • kókuszolaj a sütéshez

Elkészítés

  1. A tojásokat habosra keverjük, kisebb adagokban beledolgozzuk a xilitet. A lisztet elvegyítjük a sütőporral, ez is a tésztába keverjük. Végül a sört is hozzáadjuk.
  2. Felforrósítjuk a kókuszolajat (180 °C-ra). A tésztából az olajba mártott kanállal folyókat szaggatunk ki, és az olajban aranybarnára sütjük (kb. 5-10 perc). Gyönyörűen megnőnek sütés közben. Konyhai papírkendőre szedjük, lecsepegtetjük. Megforgatjuk xilitebean, kihűtjük.
  • Lehet, hogy kicsivel több lisztet is felvesz.
  • A forró olajban villával forgassuk a fánkokat, de ne szúrjuk beléjük.

Címkék
elkészítés: 20 perc

Áfonyás muffin

Hozzávalók / 12 darabhoz

  • 15 dkg áfonya
  • 25 dkg mandulaliszt
  • 2 tk. sütőpor
  • 6 dkg darált mandula
  • 2 tojás
  • 15 dkg xilit 100%
  • 12,5 dkg lágy vaj
  • 2,5 dl kefir

Elkészítés

  1. Az áfonyát megmossuk, leszárítjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, egy csipet sóval, a mandula felével. A tojásokat a xilittel, a lágy vajjal és a kefirrel habosra keverjük. Beledolgozzuk a lisztkeveréket. Beleforgatjuk az áfonyát.
  2. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A muffin sütőforma mélyedéseibe muffinpapírokat rakosgatunk, és szétosztjuk bennük a tésztát. A tetejét megszórjuk a maradék mandulával, és a sütőben kb. 25 percig sütjük. 10 percig a formában pihentetjük, majd kiszedjük, hagyjuk kihűlni.
  • Ha nincs muffinpapírunk, béleljük ki a formát egyszerűen kisebb darabokra vágott sütőpapírral.

Címkék
elkészítés: 30 perc

Clafoutis cseresznyével vagy meggyel

Hozzávalók / 6 személyre

  • 50 dkg cseresznye vagy meggy
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1 rúd vanília
  • 3 tojás
  • 15 dkg xilit
  • 10 dkg kókuszliszt
  • 2 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • vaj és zsemlemorzsa a sütőformához
  • xilit a tálaláshoz

Elkészítés

  1. A cseresznyét vagy a meggyet megmossuk, kimagozzuk, összekeverjük a fahéjjal. A vaníliarudat kettévágjuk, pépjét kikaparjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A tojások sárgáját kikeverjük a xilittel, majd simára keverjük a kókuszliszttel, a tejjel, a tejszínnel. Beletesszük a kikapart vaníliapépet. A végén óvatosan fellazítjuk a habbá vert fehérjével.
  2. Kivajazunk 6 darab, egyenként kb. 2-2 dl-es porcelánformát, beszórjuk morzsával. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tálba öntjük a tésztát, rászórjuk a fahéjas gyümölcsöket. A sütőben 25-30 percig sütjük. A sütőből kivéve megszórjuk xilittel, és azonnal, forrón tálaljuk.
  • A clafoutis (ejtsd: klafuti) francia sütemény. Magyarul lepénynek vagy mini tortának nevezhetnénk. Eredetileg maggal együtt kerül bele a gyümölcs, mivel az is ad ízt, és így nem fő ki a gyümölcs leve.

Címkék
elkészítés: 20 perc

Kókuszmuffin szirupban

Hozzávalók / 12 darabhoz

  • 5 tojás
  • 0,5 tk. őrölt vanília (vagy fél rúd pépje)
  • 1 mk. szódabikarbóna
  • 10 dkg kókuszliszt
  • 3 dl víz
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • 4 ek. rum
  • 2 ek. citromlé
  • 5 db Xilit kockacukor Steviával

Elkészítés

  1. A muffin sütőforma mélyedéseit kibéleljük muffin papírokkal. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tojásokat simára keverjük 2 kockacukorral, az őrölt vaníliával, a szódabikarbónával, apránként beledolgozzuk a kókuszlisztet. A mélyedésekbe kanalazzuk, és a sütőben 20-25 percig sütjük. Kissé kihűtjük, majd kiemeljük a formákból, lehúzzuk a papírt.
  2. A sziruphoz a vizet felforraljuk 3 kockacukorral, a citrom- és narancshéjjal, majd belekeverjük a rumot és a citromlevet. A szirupot kis adagokban a kész süteményekre locsoljuk. Tálaljuk.
  • Tálaláskor adjunk mellé friss narancsfiléket.

Címkék
elkészítés: 30 perc

Márványos szilvaszelet

Hozzávalók / 4 személyre

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 25 dkg szilva
  • 25 dkg vaj
  • 4 tojás
  • 22,5 dkg liszt
  • 10 dkg darált mandula
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 3 tk. sütőpor
  • 5 ek. tej
  • 5 ek. mandulaforgács
  • 20 dkg Ezerédes Eritriol édesítőszer

Elkészítés

  1. A csokoládét összetördeljük, és vízfürdőben felolvasztjuk. Közben a szilvát megmossuk, négybe vágjuk, kimagozzuk. A vajat az édesítőszerrel és egy csipet sóval habosra keverjük, majd egyesével beledolgozzuk a tojásokat. A lisztet összekeverjük a mandulával, a keményítővel, a sütőporral. A tejjel felváltva a vajas masszába dolgozzuk. A tésztát kettéosztjuk, felébe beledolgozzuk a megolvadt csokoládét.
  2. Kivajazunk, kilisztezünk egy nagy tepsit. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A csokoládés tésztát a formába simítjuk, rákenjük a világos tésztát, és a tetejét kirakjuk a szilvadarabokkal.
  3. Megszórjuk a mandulaforgáccsal, és a sütőben kb. 45 percig sütjük. Tűpróba! A tepsiben hagyjuk kissé kihűlni, majd szeleteljük.
  • A csokis és a fehér krémet villával kissé keverjük el, így szép márványos lesz a sütemény alja.

Címkék
elkészítés: 25 perc

Almás kuglóf

Hozzávalók / 4 személyre

  • 10 dkg mazsola
  • 2 savanykás alma (30 dkg)
  • 25 dkg kókuszliszt
  • fél csomag sütőpor
  • 1 mk. fahéj
  • 12,5 dkg vaj + a formához
  • 12,5 dkg eritritol
  • 4 tojás
  • 3 ek. almalé
  • 5 dkg eritritol
  • 5 ek. almalé

Elkészítés

  1. A mazsolát megmossuk, lecsepegtetjük. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, húsát kis kockákra vágjuk. A kókuszlisztet elkeverjük a sütőporral és a fahéjjal.
  2. A lágy vajat habosra keverjük az eritritollal és egy csipet sóval. Beledolgozzuk a tojásokat. Hozzáadjuk a lisztet, és annyi almalevet, hogy jól keverhető masszát kapjunk. Végül az almát és a mazsolát is belekeverjük.
  3. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Kivajazunk egy kb. 16 cm átmérőjű kuglófformát, beletöltjük a masszát, és a sütő alsó rácsán kb. 1 órát sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, tálra borítjuk.
  4. A mázhoz az eritritolt simára keverjük az almalével, és a kuglófra csorgatjuk. A máz jó sűrű legyen, különben lefolyik a kuglófról.

Címkék
elkészítés: 30 perc

Meggyes pite

Hozzávalók / 30 szelethez

  • 75 dkg meggy
  • 15 dkg vaj
  • 30 dkg xilit
  • 1 rúd vanília pépje
  • 6 tojás
  • 1,25 dl tej
  • 45 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 0,5 dl pálinka

Elkészítés

  1. A meggyet megmossuk, kimagozzuk. Nagy, magas peremű tepsit kivajazunk, kilisztezünk. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
  2. A tésztához habosra keverjük a vajat a xilit felével, a vaníliapéppel, egy csipet sóval. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és a tejet. A tojásfehérjét a maradék xilittel habbá verjük, és felváltva a sütőporral elkevert liszttel a masszába forgatjuk. Végül a pálinkát is belekeverjük.
  3. A tepsibe simítjuk, egyenletesen rászórjuk a meggyet, és a sütőben kb. 50 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Szeletelve kínáljuk.
  • Csak akkor tudjuk szépen szeletelni, ha már kihűlt.

Címkék
elkészítés: 25 perc

Vörösboros kuglóf

Hozzávalók / 12 szelethez

  • 10 dkg tejcsokoládé
  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg mogyoró
  • 20 dkg lágy vaj + a formához
  • 15 dkg xilit
  • 3 tojás
  • 2 dl könnyű vörösbor
  • 1 tábla tejcsokoládé tortabevonó

Elkészítés

  1. A csokoládét finomra lereszeljük, és összekeverjük a liszttel, a sütőporral és egy csipet sóval. A mogyorót nagyon finomra összevagdaljuk.
  2. A sütőt 180 °C-ra. Habosra keverjük a vajat a xilittel, és beledolgozzuk a csokoládés lisztet. Felváltva a masszába keverjük a tojásokat és a vörösbort. Végül 3 ek. mogyorót is hozzáadunk.
  3. Kivajazzuk a kuglófformát, beleöntjük a masszát, és a sütő középső rácsán kb. 50-60 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, és kiborítjuk a formából.
  4. A csokoládé tortabevonót a csomagoláson olvasható utasítás szerint vízfürdőben felolvasztjuk, és a kihűlt kuglófra öntjük. Megszórjuk a maradék mogyoróval, és hagyjuk megszáradni.
  • A tortabevonót mindig vízfürdőben készítsük el, és ne hevítsük túl forróra!

Címkék
elkészítés: 30 perc

Balzsamos málnazselé

Hozzávalók / 4 személyre

  • 1,2 kg málna
  • 5 dl frissen préselt narancslé
  • 35 dkg eritritol
  • 1 csipet szerecsendió
  • 5 ek. fehér balzsamecet
  • 1 ek. citromlé
  • 1 tasak dzsemfix szuper 3:1

Elkészítés

  1. A málnát kiválogatjuk, 3 ek. vízzel megmelegítjük, majd sűrű szitán átpasszírozzuk.
  2. A narancslevet az eritritollal a felére beforraljuk, hozzáadjuk a málnapépet, a szerecsendiót, a balzsamecetet, a citromlevet.
  3. Belekeverjük a dzsemfixet, kevergetve felforraljuk, 4 percig rotyogtatjuk, és üvegekbe töltjük.
  • Még forrón fordítsa kb. 10 percre fejtetőre az üvegeket, ez sterilizálja az üveg száját is. Visszafordítva hagyja kihűlni.

Címkék
elkészítés: 45 perc

Linzi torta

Hozzávalók / 12 szelethez

  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg xilit
  • 20 dkg liszt
  • 3 tojássárgája
  • 20 dkg mandulaliszt
  • 1 tk. fahéj
  • fél citrom reszelt héja
  • 30 dkg erdei gyümölcsös lekvár xilittel
  • 1 tojássárgája a kenéshez

Elkészítés

  1. A vajat a xilittel kézi robotgéppel nagyon habosra keverjük. Hozzáadjuk a liszteket, egymás után a tojássárgákat, és alaposan összedolgozzuk. Végül beledolgozzuk a fahéjat, a citromhéjat és egy csipet sót. Cipóvá formázzuk, fél órára a hűtőbe tesszük.
  2. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A cakkos szélű tortaformát (vagy egyszerűen a kapcsos tortaformát) alaposan kivajazzuk, kilisztezzük. A tészta kétharmadát nagy körlappányújtjuk, a formába nyomkodjuk úgy, hogy pereme is legyen. A lekvárt a tésztára kenjük.
  3. A maradék tésztát lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, és derelyevágóval vékony csíkokat vágunk ki belőle. A csíkokat rácsosan a tésztára fektetjük, és megkenjük tojássárgájával. A sütőben kb. 40 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, csak ezután szeleteljük.
  • A torta tetejét sütés előtt szórjuk meg 2-3 evőkanál mandulaforgáccsal.

Címkék
elkészítés: 30 perc

Csokis eperkehely

Hozzávalók / 4 személyre

  • 1 cs. vaníliapuding (főzhető)
  • 7 dkg xilit
  • 5 dl tej
  • 5 dkg fehér csokoládé
  • 25 dkg eper
  • 5 dkg babapiskóta

Elkészítés

  1. A pudingot elkeverjük 3 ek. xilittel, 5 ek. tejjel. A maradék tejet felforraljuk, és hozzáöntjük a kikevert pudingport. Sűrűre főzzük, és kevergetve kihűtjük.
  2. A csokoládét lereszeljük, az epret megtisztítjuk, kis darabokra vágjuk, és megszórjuk a maradék xilittel. A babapiskótát kicsit összetördeljük.
  3. A pudingot habverővel felhabosítjuk. Rétegezve nagy kelyhekbe szórunk kevés babapiskótát, rákanalazunk kevés joghurtot, megszórjuk eperrel és csokival. Ezután babapiskóta, puding, eper majd csoki következik. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók elfogynak. A tetejére eper és csokoládé kerüljön. Jól behűtve kínáljuk.
  • Étcsokoládéval is nagyon finom!

Címkék
elkészítés: 30 perc

Meggyes pitetorta

Hozzávalók / 12 szelethez

  • 60 dkg meggy
  • 4 tojás
  • 12,5 dkg xilit
  • 1 rúd vanília
  • 1,25 dl kókuszolaj
  • 1 csipet reszelt citromhéj
  • 25 dkg kókuszliszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 2 ek. xilit a szóráshoz

Elkészítés

  1. A meggyet megmossuk, kimagozzuk. A tésztához a tojást habosra keverjük a xilittel, a vaníliarúd kikapart pépjével, a megolvasztott kókuszolajjal, a citromhéjjal és egy csipet sóval. A kókuszlisztet elvegyítjük a sütőporral, beledolgozzuk a masszába.
  2. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A kapcsos tortaformát kiolajozzuk, beleöntjük a tésztát. A tetejére szórjuk a meggyet, és a sütőben kb. 45 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
  3. Tálalás előtt bőségesen megszórjuk még xilittel. Szeletelve kínáljuk.
  • Cakkos szélű pitetorta formában is süthetjük. Szórjuk meg a tetejét sütés előtt mandulaforgáccsal.

Címkék
elkészítés: 30 perc

Egreszselé marcipánhabbal

Hozzávalók / 4 személyre

  • 40 dkg egres
  • 4 lap zselatin
  • 2 dl szőlőlé
  • 15 dkg eritritol
  • 1 mk. őrölt fahéj + a szóráshoz
  • 10 dkg marcipán
  • 2 dl tej(szín)

Elkészítés

  1. Az egrest megtisztítjuk, megmossuk. A szőlőlében az eritritollal és a fahéjjal kb. 5 percig főzzük.
  2. A zselatinlapokat beáztatjuk kevés vízbe, ha meg puhultak, kinyomkodjuk. A szőlőlébe keverjük, és hagyjuk feloldódni. Nagy kelyhekbe szétosztjuk a gyümölcsöt a lével együtt, és hagyjuk megdermedni.
  3. A marcipánt lereszeljük, a tejbe (tejszínnel is készülhet) keverjük, és nagyon kíméletesen összemelegítjük. Amikor a marcipán felolvadt, levesszük a tűzről. Félretesszük hűlni.
  4. Tálaláskor a marcipános tejet kézi mixerrel jól felhabosítjuk, és a kelyhek tetejére szedjük. Fahéjjal meghintve tálaljuk.

Címkék
elkészítés: 30 perc

Réteges áfonyakrém

Hozzávalók / 4 személyre

  • 1 dl tejszín
  • 15 dkg fehér csokoládé
  • 1 rúd vanília
  • 4 dl natúr joghurt
  • 40 dkg áfonya
  • 2 ek. xilit
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 5 dkg édes kekszmorzsa

Elkészítés

  1. A tejszínbe tördeljük a csokoládét, és melegítve felolvasztjuk, belekeverjük a vaníliarúd kikapart pépjét, a vaníliarudat is. Ha a csokoládé elolvadt, kidobjuk a vaníliarudat, és a krémet kevergetve kihűtjük! Végül belekeverjük a natúr joghurtot.
  2. Az áfonyát megtisztítjuk, megmossuk, vizesen összekeverjük a xilittel. Fél dl vízben elkeverjük a keményítőt, az áfonyához öntjük, és kevergetve egyet forralunk rajta. A szemeket kicsit szétnyomkodhatjuk. Hagyjuk kihűlni.
  3. Nagy poharak aljára egy réteg áfonyakrémet öntünk, erre kevés kekszmorzsát szórunk, majd csokis krémet öntünk. Így folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók elfogynak.
  4. A tetejére kevés áfonyát cseppentünk, és megszórjuk egy csipet kekszmorzsával. Jól behűtve tálaljuk.
  • Natúr joghurt helyett készülhet mascapronéval vagy tejföllel is, de akkor kalóriából is több lesz benne.

Címkék