Új generációs élelmiszerek

Szerző:
2021. 12. 06., hétfő

Terápiás készítmény fejlesztése a cukorbetegség és szövődményei ellen

2021/12/03

 

A Variocommerce Kft., a Debreceni Egyetem, valamint a Qlaboratories Gyógyszerkutató Kft. pályázatot nyújtott be a GINOP-2.2.1-15 kódszámú, K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések megnevezésű felhívásra. A fent említett konzorcium több mint 1,326 milliárd összegű vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást nyert el a GINOP-2.2.1-15-2017-00066 azonosító számú projekt megvalósítására. A projekt célja egy a diabetes megelőzésére és kezelésére alkalmas új típusú, innovatív készítmény kutatása és fejlesztése volt. A megvalósítási időszakának kezdő időpontja: 2017.10.01., fizikai befejezésnek tervezett határideje pedig 2021.12.29

 

Konzorciumi partnerségben 2017. október 1-jén indult el a Széchenyi 2020 program keretében megvalósult „Növényi biovegyületek hatásaira épülő terápiás készítmény kifejlesztése a cukorbetegség és szövődményei megelőzésére, kezelésére” elnevezésű projekt, amelynek a fő célja az volt, hogy napjainkban a már népbetegségnek számító diabetes mellitus megelőzésére és/vagy kezelésére megfelelő készítményt fejlesszenek ki. A megvalósításnak kiemelt jelentőséget ad, hogy napjainkban minden tizenegyedik felnőtt egyén cukorbetegségben szenved. A jelenlegi, jövőre vonatkozó becslések szerint a cukorbetegek száma a 20–79 év közöttiekre vonatkozóan világmértékben növekedni fog.

A pályázat keretén belül a Variocommerce Kft, a Debreceni Egyetemen és a Qlaboratories Kft. kutatócsoportjai együtt hozták létre a görögszéna, cink és króm-tartalmú Trigotin nevű kapszulát, amely étrendkiegészítőként regisztrálásra került. A kifejlesztett kapszula a vércukorszint megfelelő egyensúlyát biztosítja, melyet önkéntes résztvevőkön végzett elővizsgálatokkal támasztottak alá.

A Debreceni Egyetem kutatócsoportja a prototípus kapszula vizsgálatával az ipari gyártás körülményeinek megteremtéséhez szükséges feltételekt.

A konzorciumvezető Variocommerce Kft. a projekt során a kapszula fejlesztését és vizsgálatát szolgáló laboratóriumot hozott létre Debrecenben. A fejlesztés eredményeként telepítésre került egy új termékforma létrehozására alkalmas berendezés, amely egy ivóoldat elkészítését célozza meg.

A K+F projekt keretei között a Qlaboratories Kft. a gyártástechnológiák és gyártási folyamatok vizsgálatával, a termék töltet előkészítéséhez szükséges eszközöket telepített, többek között egy kapszulázógépet, illetve egy automata beszámoló- és csomagológépsort.

 

További információ kérhető:

Novák Zsuzsa, projektmenedzser

Elérhetőség: tel.: +36-30-6239321,

email: novak.zsuzsa@fin.unideb.h

 

Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!