Új generációs élelmiszerek

Szerző: Variocom
2016. 12. 08., csütörtök

Egy különleges gesztenyés süteményt, amelyet ételérzékenyek is bátran megkóstolhatnak.

Hozzávalók

A szőlőmaglisztes piskótatésztához

- 6 tojás
- késhegynyi szódabikarbóna
- 4 ek mandulaliszt
- 3 ek szőlőmagliszt
- 4 ek Xilit 100%
- egy csipet Himalája só

A gesztenyekrémhez

- 500 g szelídgesztenye
- 8 ek rizsszirup
- 4 ek kókuszreszelék
- 3 dl kókusztej
- 1 ek útifűmaghéj
- 1 dl rum

A csokimázhoz

- 2 ek kókuszolaj
- 50 g magas minőségű étcsokoládé

 

Elkészítés

1. A gesztenyékre vágunk egy-egy X-et, és vízzel teli fedeles edényben feltesszük főzni. Kb. 40 perc alatt készre főzzük a gesztenyéket. Addig könnyű őket megpucolni, míg melegek, úgyhogy nem öntjük le róla a vizet, csak kimerünk egy-egy szűrőkanállal egy-egy adag főtt gesztenyét pucolni. Amikor végeztünk egy adaggal, kimerünk egy újabbat, és így tovább. A végén, amikor már minden gesztenyét megpucoltunk, boldogan félre tehetjük őket, és pihenhetünk egy keveset.

2. A piskótához a tojások fehérjét külön választjuk a sárgájuktól. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákat összekeverjük a szódabikarbónával, a szőlőmagliszttel, a mandulliszttel és a xilittel. A lisztes keveréket óvatosan a kemény fehérjehabhoz adagoljuk. Nagy körkörös le-fel mozdulatokkal keverjük össze őket, hogy ne törjük szét a habot teljesen. Miután egynemű piskótatésztát kaptunk 180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük. Válasszunk egy nagy tepsit, melybe sütőpapírt helyezünk, és arra öntsük rá a piskótatésztát. Kb. 20 perc alatt készre sül a tészta. Vegyük ki, borítsuk a megsült piskótát fejjel lefelé a tepsibe, és óvatosan húzzuk le még melegen a sütőpapírt a tésztáról, majd hagyjuk kihűlni a piskóta tésztát.

3. A gesztenyekrémhez a megfőzött és megpucolt gesztenyét daráljuk vagy reszeljük le (törjük össze), majd a kókusztejjel, a rizssziruppal, a rummal, a kókuszreszelékkel keverjük egynemű krémmé. Miután kész a gesztenyés krém, keverjünk hozzá egy evőkanál útifűmaghéjat, és hagyjuk 15 percet pihenni.

4. A kihűlt piskótatésztát vágjuk egyszerűen két felé, mert egy a süti alja, egy pedig a teteje lesz. Kenjük meg vastagon a krémmel az egyik felét, helyezzük rá a másik felét a piskótának, majd készítsünk a tetejére csokimázat. A csokimázhoz az étcsokoládét gőz felett olvasszuk fel, keverjünk hozzá két evőkanál kókuszolajat, majd még melegen kenjük a sütemény tetejére. Tegyük a hűtőbe az egészet éjszakára.

 

Még több szuper receptért kattints ide vagy ide!

(A recept forrásáért kattints ide, képünk csupán illusztráció.)

 

Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Címkék